Oefeningspecifieke warming up sets zijn belangrijk, omdat je jezelf fysiek en mentaal klaar moet maken voor het werk dat komen gaat.

Maar het exacte antwoord is minder eenvoudig dan de vraag.

De ene persoon presteert beter tijdens zijn of haar werksets met relatief veel warming up sets en de ander kan makkelijker grote sprongen maken in gewicht. Maar, omdat werken met algemene richtlijnen toch handig is, volgen die hieronder:

We kunnen met vrij veel zekerheid zeggen dat als je bijvoorbeeld 8 herhalingen gaat doen tijdens je werksets, dat warming up sets met 20 herhalingen doen niet van meerwaarde is. Dat je lichter gewicht gebruikt, betekent niet dat je 300% meer herhalingen hoeft te doen.⠀

We doen ook geen eenvoudige isolatie oefeningen zoals een leg extension voordat we complexe (en dus riskante) oefeningen doen zoals een squat. Pompen is niet het doel. Duurzaam trainen en kracht/spier toename maximaliseren is wel het doel.⠀

Hoe sterker je bent, hoe zwaarder je eerste werkset is, hoe meer warming up sets je nodig hebt.

Wij bouwen de hoeveelheid herhalingen af, naarmate het gewicht van de warming up sets wordt verhoogd.

Een praktisch voorbeeld voor iemand die 160 kilo wilt deadliften: 8 x 20, 8 x 60, 5 x 100, 3 x 120/130, 1 x 140-150

Experimenteer zelf met de opties die je hebt en let goed op wat prestatiebevorderend is en wat niet. Neem je warming up sets net zo serieus als je werksets. Elke set is namelijk een moment om te oefenen en oefenen stopt nooit.

Heb je hier iets aan gehad of ken je iemand die iets met bovenstaande informatie kan? Deel deze post!

Leave A Comment