Of het nu gaat om Dwayne ‘The Rock’ Johnson, verschillende Mr. Olympia kampioenen of recreatieve krachtsporters over de hele wereld; je ziet ze allemaal met enige regelmaat trainen met een riem om.
Wat opvalt, is dat zij hun riem zonder enige vorm van ongemak de hele training om kunnen houden. Dat is net zo zinvol als een broekriem omdoen, maar toch je broek constant af laten zakken. De riem vervult in dat geval niet de functie die de riem heeft.
Een riem draag je om hele specifieke redenen: het verhogen van intra-abdominale druk om meer gewicht te kunnen verplaatsen en dat veiliger te kunnen doen. En ondanks dat het simpel klinkt, is het goed gebruiken van een riem redelijk lastig.
De eerste keer dat je een barbell op je rug kreeg om ermee te squatten, had je ongetwijfeld last van je trapezius of je nek. Veel krachtsportgerelateerde handelingen zijn nu eenmaal ongemakkelijk in het begin. Maar ongemak leer je naarmate de tijd vordert accepteren.
Het dragen van een riem staat hoog op de lijst van ongemakkelijke en soms pijnlijke dingen waar je mee om moet leren gaan. Althans, ervan uitgaande dat je het maximale uit jezelf wilt halen.
Een kwalitatieve riem, die strak genoeg zit om de functie te kunnen vervullen, is in het begin ontzettend ongemakkelijk. Het vergt tijd om voor jezelf te bepalen op welke hoogte je hem wilt dragen bij verschillende oefeningen. De meeste mensen dragen hem bij het squatten en deadliften, bijvoorbeeld, op verschillende hoogtes.
Je zult ook merken dat bewegingen net anders aanvoelen. Dat kan betekenen dat je een beetje terug moet schakelen. Doe dat ook, met het oog op de lange-termijn doelen die je probeert te behalen en leg je riem niet terug in de kast, als het de eerste training niet direct als natuurlijk aanvoelt.
Wanneer gebruik je een riem?
Voor velen wellicht vanzelfsprekend, maar je gebruikt een riem niet bij elke oefening en elke set. Probeer zonder het gebruiken van een riem je intensiteit op te bouwen. Afhankelijk van hoe zwaar je traint, kun je meestal al je warming-up sets zonder riem uitvoeren.
Zodra je richting de intensiteit van 70-80% komt, kun je een riem inschakelen. Dit zijn geen absolute aantallen waar iedereen zich aan moet houden, maar algemene richtlijnen.
Welke riem moet ik gebruiken?
Er is geen tekort aan riemen op de markt, maar er zijn minder dan een handvol opties die het benoemen waard zijn.
Recreatieve hardlopers kopen vaak nieuwe schoenen en verschillende outfits, maar serieuze krachtsporters wachten vaak veel te lang met het aanschaffen van kwalitatieve spullen die ze helpen bij het beter leren uitoefenen van de sport.
Een riem is hier geen uitzondering op. Een goede trainingsriem is een waardevolle investering en als je bereid bent slechts een paar tientjes te investeren, kun je beter je geld in je zak houden. Slechte riemen bieden nauwelijks ondersteuning en slijten al door het geknipper van je ogen.
De absolute topper is de SBD Riem.
Hij is gemaakt van kwalitatief, dik leer. De gesp is praktisch onverwoestbaar en je kunt altijd, direct de pasvorm veranderen. Als je serieus bent met krachtsporten, wil je niet verder zoeken en deze riem aanschaffen.
Een tweede optie, als je budget de SDB Riem niet toelaat, is de riem van Strength Shop. Het leer van deze is echter van lagere kwaliteit en de riem wordt een stuk sneller slap. Een ander nadeel is dat je de riem alleen maar strakker of losser kunt maken met behulp van een schroevendraaier.
Mocht je voor al je oefeningen de riem even strak dragen en niet veel fluctueren in gewicht of de riem door anderen willen laten gebruiken, dan is dit echter geen probleem.