De zomer is straks weer voorbij en dat betekent: voornemens worden gemaakt, sportschoolabonnementen worden aangeschaft, dieetplannen worden uitgestippeld, grote projecten worden gestart—terwijl we de hele tijd weten dat al deze plannen gedoemd zijn te mislukken. Waarom falen we zo consistent dat het een culturele grap is geworden? Omdat we geen rekening houden met motivatie.

Motivatie als Kostbaar Bezit

Motivatie is een waardevol bezit en uitputbare bron. Met motivatie zijn de mogelijkheden grenzeloos – we kunnen bovenmenselijke taken volbrengen en vrijwel elk obstakel overwinnen. Zonder motivatie zitten we op de bank en kijken we niets liever dan series. Motivatie is de essentiële brandstof voor actie, en actie is wat degenen die slagen onderscheidt van de rest.

Het is te gemakkelijk om falen toe te schrijven aan gebrek aan doorzettingsvermogen en vastberadenheid; het is te gemakkelijk om te zeggen dat we opgegeven hebben toen we hadden moeten doorzetten. In veel gevallen is het niet handelen een symptoom en geen oorzaak – een symptoom van mislukte motivatie. We moeten onze aandacht richten op het begrijpen en koesteren van onze beperkte, kostbare motivatie.

In mijn ervaring zijn zowel korte als lange termijn perspectieven belangrijk. Wanneer we het hebben over motivatie, denken we meestal eerst aan het hebben van een visie op succes en weten waar we naartoe gaan. Ja, dit is belangrijk (misschien wel essentieel), maar ik denk niet dat het genoeg is. Om motivatie te behouden, moeten we ook van de kleine dingen houden en de kracht van routine en gewoonte respecteren.

Visie

Visie doet er zeker toe; zonder een goede visie van waar en hoe we willen eindigen, is het moeilijk om veel te bereiken. Een goede visie is een stralend baken ergens in onze toekomst, en een krachtige visie trekt ons naar die plek. Een visie hoeft zelfs niet realistisch of volledig haalbaar te zijn om de kracht te hebben om onze acties te sturen. Een visie kan een bewegend doel zijn en zeker onderhevig aan herziening.

Hoewel zelfhulpboeken vol staan met verhalen van mensen die onmogelijke visies hebben gesteld en deze hebben bereikt, is dit misschien niet de beste aanpak. Stel je iemand voor die als doel heeft een popster te worden en hieraan vasthoudt ondanks alle bewijzen dat dit plan niet gaat lukken; deze persoon heeft waarschijnlijk veel kansen voor vervullende en winstgevende carrières laten liggen en zal waarschijnlijk eindigen met een lege, ongerealiseerde droom – een fantasie. Er is hier een delicate balans, want hoewel het zeker zinvol is om vasthoudende dromen te hebben, is de droom zelf niet het doel. (Om het anders te verwoorden: het doel is niet het doel. Zijn we al Zen genoeg?)

De Visie, de Droom, is als een magneet die ons voorwaarts trekt, dus denk goed na over waar je die magneet wilt plaatsen. Maar de Droom alleen is niet genoeg. Alle wenselijke gedachten ter wereld zullen je dromen niet verwezenlijken. Naar dat doel toewerken, kleine stappen ondernemen – dat is wat werkt.

De Kleine Dingen Doen Ertoe

Hoewel Dromen, vision boards en grootschalige planning veel aandacht krijgen, zijn het juist de dingen die je doet die je daadwerkelijk dichter bij die droom brengen. Deze kleine acties omzetten in gewoonten is de sleutel.

Durf groots te dromen. Durf zelfs groter te dromen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden, en maak je zelfs geen zorgen of het haalbaar is. Waar wil je naartoe? Denk na over hoe je daar zult komen. Richt je op de eerste stappen. Als we denken aan een fysiek pad op een kaart, zijn er veel manieren om te verdwalen en veel verkeerde afslagen onderweg. Het midden en het einde van het pad kunnen ingewikkeld zijn, maar de eerste stappen zijn dat waarschijnlijk niet. Bewegen in één richting brengt je dichter bij je doel. Het hoeft niet precies goed te zijn, en het hoeft niet het pad te zijn dat je gedurende de hele reis zult volgen, maar vraag jezelf gewoon af in welke richting je moet gaan. Hoe zouden die eerste stappen eruit kunnen zien? Begin gewoontes op te bouwen rond acties. Grote veranderingen kunnen ontmoedigend zijn, en als we nadenken over hoe moeilijk het is om iets te bereiken, kunnen we ontmoedigd raken. (Wil je dat muziekinstrument bespelen? Je kunt waarschijnlijk binnen 5 jaar echt vaardig worden en binnen ongeveer 10 jaar klinken als een professional.)

Denk dus niet aan dat grote plaatje. Denk in plaats daarvan aan de kleine dingen. Bouw kleine dagelijkse gewoontes en routines op die je doel ondersteunen, en zorg ervoor dat je iets doet, zelfs al zijn het hele kleine “ietsen”, die je in de gewenste richting brengen. Maak een geschreven plan. Ik denk dat het een geweldig idee is om je visie op te schrijven en dit geschreven plan indien nodig aan te passen. Een nog beter idee is om op papier de drie dingen op te schrijven die je absoluut vandaag moet doen om je in de richting van je doel te bewegen.

Doe dat nu.

Doe het elke dag een paar weken en zie wat er gebeurt.

Motivatie is geen Magie

De sleutel tot het behouden van motivatie ligt in het werken aan beide fronten. Heb een groots doel, een visie, een droom van waar je wilt zijn. Zonder dat, zijn we verloren. Maar richt je nog meer op de kleine taken en dingen die je dichter bij dat doel brengen. Integreer ze in je gewoontes en leer de routine van die gewoontes te waarderen. Wanneer je van je bezigheden houdt, is het veel gemakkelijker om ze vol te houden. Als je de juiste dingen doet en ervan geniet, zul je versteld staan van wat je kunt bereiken.