Oké, laten we eerlijk zijn, wie wil er niet zo oud worden als die mysterieuze, 100-jarige buurman die elke ochtend een rondje om het park rent? Nou, vrienden, dat kan meer zijn dan alleen een droom. Het antwoord op een lang en gezond leven zou wel eens in de ‘Blue Zones’ kunnen liggen. Maar laten we niet afdwalen in de blauwe lucht zonder wat wetenschap op zak te hebben.

Blue Zones: Waar in de Wereld is Dit?

Allereerst, wat zijn die Blue Zones eigenlijk? Nou, het zijn vijf gebieden over de hele wereld waar mensen gemiddeld langer leven en gezonder ouder worden. Deze plaatsen omvatten Okinawa in Japan, Sardinië in Italië, Nicoya in Costa Rica, Icaria in Griekenland en het Loma Linda-gebied in Californië, VS. Het is alsof deze mensen een geheim hebben ontdekt dat we allemaal graag zouden willen weten. Maar het is geen geheim, het is wetenschap.

Dit is Hoe Ze het Doen

Laten we eens duiken in de gezonde geheimen van deze Blue Zones, zonder een snorkel of zwembandjes.

1. Plantaardig Voedsel op het Menu

In Blue Zones is groenten eten net zo gewoon als dagelijkse ademhaling. Het overgrote deel van hun dieet bestaat uit planten, zoals bonen, groenten en volle granen. Onderzoek toont aan dat dit soort dieet geassocieerd wordt met een lager risico op chronische ziekten en een langer leven. Belangrijk om te vermelden is dat uit onderzoek blijkt dat het niet komt door de aanwezigheid van dierlijke producten, maar door de aanwezigheid van groenten en fruit in ruime hoeveelheden. Dus, als je jezelf wilt voorbereiden op een leven dat ouder is dan de gemiddelde schildpad, pak dan die groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden!

2. Bewegen zoals het Bedoeld Is

In de Blue Zones is de sportschool misschien geen dagelijkse bestemming, maar beweging is dat wel. Deze mensen lopen, tuinieren en gaan overal op de fiets naartoe. Regelmatige lichaamsbeweging is gekoppeld aan een langer en gezonder leven, en het mooie is dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Ook bij Perfect Performance willen we mensen aanzetten om te bewegen. Er zijn steeds meer gyms in Nederland, maar overgewicht en obesitas nemen structureel toe. Sportschool zijn niet de oplossing. Als je liever op andere manieren beweegt, is dat helemaal goed. Doe in ieder geval iets. Dus stap van die bureaustoel af en ga de wereld in!

3. Het Geheim van Samenzijn

In deze zones hebben mensen een hechte gemeenschap. Ze delen maaltijden, praten en steunen elkaar door dik en dun. Sociale banden en relaties zijn een belangrijk onderdeel van het leven in de Blue Zones en worden geassocieerd met een verlengd leven. Dus stop met appen en ga koffie drinken met een vriend. Vind elke dag een reden om op te staan!

4. Stress? Wat is dat?

In de Blue Zones lijkt stress op een mythisch wezen dat zelden wordt gezien. Ze hebben technieken om met stress om te gaan, zoals dagelijks ontspannen, dutjes doen of mediteren. Wetenschap heeft aangetoond dat chronische stress je levensduur kan verkorten, dus leer hoe je die innerlijke zen kunt vinden.

Dus, Wat Kunnen Wij Leren?

Het goede nieuws is dat je niet in een Blue Zone hoeft te wonen om te profiteren van deze gezonde inzichten. Door meer plantaardig voedsel te eten, regelmatig te bewegen, sterke sociale banden op te bouwen en stress te beheersen, kun je je kansen vergroten om ouder te worden en te genieten van een gezond leven. Dus waar wacht je nog op? Word de kapitein van je eigen levensboot en vaar richting een lang en gezond avontuur. ⛵🌿🧘‍♀️

One Comment

  1. HvdH november 3, 2023 at 11:17 am - Reply

    Thanks 4 sharing, had hier onlangs ook over gehoord.
    Is tevens een serie over op Netflix te zien, zeker de moeite om ook te checken:

    https://www.netflix.com/nl/title/81214929

Leave A Comment