Er bestaat een wijdverspreide overtuiging dat regelmatig eten, om de paar uur, het metabolisme ‘hoog’ houdt en de vetverbranding stimuleert. Echter, de wetenschappelijke literatuur biedt voldoende bewijs om deze overtuiging te ontkrachten. Ondanks deze overtuigende gegevens blijven velen vasthouden aan het idee van frequente kleine maaltijden als een manier om hun metabolisme te verhogen en vetverlies te bevorderen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er geen enkel bewijs is dat dit waar is.
Diverse adviezen circuleren, zoals eten om de 2/3/4 uur of het verdelen van de dag in 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Het is echter cruciaal om te onthouden dat het niet per se slecht is om over de dag verspreid meerdere kleine maaltijden te eten, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom dit wordt aanbevolen. Vaak wordt beweerd dat frequente maaltijden het metabolisme actief houden en de vetverbranding stimuleren, maar er is geen bewijs om deze claims te ondersteunen.
De analogie van het lichaam als een kampvuur, waarbij het toevoegen van hout het vuur aanwakkert, wordt vaak gebruikt om dit concept te illustreren. Echter, het effect van het toevoegen van hout op het vuur is hetzelfde, ongeacht of dit in kleine of grote hoeveelheden gebeurt. Meer hout blijft namelijk langer branden. Op vergelijkbare wijze is er geen wetenschappelijk bewijs dat een hogere maaltijdfrequentie gunstig is voor het metabolisme of de vetverbranding.
Er zijn verschillende redenen waarom het idee van frequente maaltijden is ontstaan, maar geen daarvan wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Ten eerste kan het voortkomen uit een verkeerd begrip van thermogenese en de invloed ervan op het rustmetabolisme (RMR). Het klopt dat het eten van een maaltijd tijdelijk het metabolisme verhoogt vanwege de energie die wordt gebruikt om voedsel te verwerken, maar dit effect is afhankelijk van de grootte en samenstelling van de maaltijd. Bijgevolg is het nettoresultaat over de hele dag hetzelfde, ongeacht of men kiest voor een lage of hoge maaltijdfrequentie.
Een andere reden kan worden gevonden in onjuiste conclusies uit epidemiologisch onderzoek. Dergelijke studies kunnen correlaties aan het licht brengen, zoals de observatie dat mensen die minder maaltijden eten vaak zwaarder zijn. Echter, correlatie betekent niet noodzakelijk causatie, en er zijn vele andere factoren die van invloed kunnen zijn op gewichtstoename.
Al met al laten talloze onderzoeken zien dat maaltijdfrequentie geen significant effect heeft op het metabolisme of de vetverbranding. Het is belangrijker om te focussen op de totale calorie- en macronutriënteninname over de hele dag, in plaats van geobsedeerd te raken over de timing en frequentie van maaltijden. Het is prima om regelmatig kleine maaltijden te eten als dat jouw voorkeur heeft, maar het is niet noodzakelijk voor het behoud van een gezond metabolisme of een goede lichaamssamenstelling.