“Een schoonheidsprijsje verdient het niet, maar een deadlift hoeft niet altijd mooi te zijn!”

Heel veel trainers en sporters

We zijn fitnessprofessionals. Geen juryleden bij The Voice.

Een squat, deadlift of andere oefening hoeven we nooit te beoordelen met “schoonheid” als maatstaf. Althans, schoonheid is niet het enige uitgangspunt. Niet het doel. Een oefening moet zo goed mogelijk worden uitgevoerd, binnen de kaders van wat mogelijk is voor de persoon voor je, omdat dat veiliger is als er zwaardere gewichten worden getild. Dát is het uitgangspunt.

De correcte vraag is dus eigenlijk: mag je meer risico nemen en je veiligheid op het spel zetten, om meer gewicht te kunnen verplaatsen? Wij vinden van niet.

Naarmate het gewicht verhoogt en daarmee het risico op blessures vergroot, wordt het noodzakelijk om de veiligheid van jezelf en je cliënten te waarborgen. Dat is één van je taken als trainer.

De meeste trainers hebben het merendeel van de tijd geen wereldkampioenen gewichtheffen of powerliften als cliënt. Er is dan ook geen goed argument om de recreant die zijn vitaliteit, sportprestaties of fysiek wilt verbeteren, techniek te laten varen en zijn veiligheid te laten riskeren.

“Maar het is je 1RM niet als je de oefening perfect uitvoert.”

Die regel mag je op jezelf toepassen. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Cliënten die op jouw kennis en kunde vertrouwen – en je daarvoor betalen – verdienen beter. Altijd.

Het doel van een 1RM zou niet moeten zijn: “het gewicht dat je kostte wat het kost 1 keer kunt verplaatsen”, maar “het gewicht dat je met correcte techniek maximaal 1 keer kunt verplaatsen”.

En het is absoluut waar dat blessures en blessurepreventie complexe onderwerpen zijn, waarbij genetische factoren en talent een grote rol spelen. Zo scheuren sommige topsporters bij elke stap die ze zetten een hamstring af en overkomt anderen nooit iets, ondanks dat ze alles doen wat volgens het boekje niet op die manier zou moeten.

Daarom is de beste optie algemene richtlijnen hanteren. Het is een kosten-baten analyse. Ervaren, intelligente trainers maken voor hun cliënten de juiste keuze die hen in staat stelt vooruitgang op de lange termijn te kunnen boeken.

Leave A Comment