Bracen is letterlijk jezelf schrap zetten voor wat komen gaat. Jezelf klaar maken, als het ware.

In de context van krachtsport draait het bij het bracen voornamelijk om het verhogen van de IAD, of intra-abdominale druk. 

Alle beweging die niet direct hoort bij het uitvoeren van een oefening is een energielek. Je wilt er daarom voor zorgen dat alles zo strak en vast mogelijk staat. Bij een squat bijvoorbeeld, wil je voorkomen dat de bar te veel beweegt. Daarom trek je die in je rug en knijp je er zo hard in als je kunt.

Je wilt niet dat je knieën alle kanten op knikken, daarom tordeer je je voeten de grond in en visualiseer je dat je de vloer open splijt. Dit verhoogt de algehele spanning op je hele onderlichaam.

Intra-abdominale druk wil je maximaliseren om je romp zo vast mogelijk – en daarom zo sterk mogelijk – te houden. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen, is voor elke herhaling (en dit geldt voor alle oefeningen, niet alleen een squat) je buik vol te zuigen met lucht.

We zijn geneigd vanuit onze borst te ademen, maar je wilt actief de tijd nemen om vanuit je buik te leren ademen.

Nadat je zo veel mogelijk lucht tot je hebt genomen, duw je je buik naar buiten toe. Handige tools om dit te leren zijn simpelweg je hand tegen je buik aan houden en die proberen weg te duwen met je buik, of natuurlijk een riem. Als je weet hoe je die goed gebruikt.

Het is ook noodzakelijk om tijdens het excentrische deel van de beweging, niet in één keer alle lucht uit te blazen en daarmee alle spanning te verliezen. Pers een minimale hoeveelheid lucht, door een klein gaatje uit je mond. Denk erom dat je de spanning hoog houdt.

Bracen is belangrijk. Bracen houdt je veiliger, maakt je een bewustere lifter met meer vaardigheid en die uiteindelijk een stuk sterker wordt. Het vergt heel wat oefenen, maar het is het oefenen absoluut waard.

Leave A Comment